Mosterd

Een van de specialiteiten van Groningen is de Groninger mosterd. Er bestaan verschillende producenten van Groninger mosterd en verschillende varianten, maar twee kenmerken die alle soorten Groninger mosterd hebben zijn ten eerste dat azijn een grote bijdrage levert aan de smaak, waardoor de hoofdsmaak van de mosterd zuur (acide) is (en natuurlijk pittig, maar dat is geen officiële smaak) en ten tweede dat het een grove mosterd is. Van oudsher wordt mosterd gegeten bij vlees, zowel tijdens het avondeten, als bij de borrelhapjes. Daarnaast werd het vaak gemengd met spek, spekvet, een scheutje room en een beetje bloem om Mosterdstip te maken. Deze saus werd vervolgens in een pan op tafel gezet of per persoon in een apart metalen kuiltje in de tafel gegoten, en vervolgens werd er met de aardappels ingestipt. Uit dit traditionele gerecht is de bekende Groninger Mosterdsoep ontstaan, die tegenwoordig bij de grote meerderheid van de restaurants in Stad en Ommelanden op de kaart staat (zie ook: Gerechten).

De grootste producent van Groninger mosterd is Marne, uit de Stad, die niet alleen in Nederland, maar ook over de grens bekendheid geniet. Zij is opgericht in de streek (en momenteel ook gemeente) De Marne, in het dorp Kloosterburen en is sinds 1926 is het gevestigd in de Stad. Marne levert veel aan de horeca in de stad Groningen en supermarkten in heel Nederland. Bij Koninklijke beschikking is Marne benoemd tot hofleverancier. Naast Groninger mosterd maakt Marne ook Franse mosterd, Dijon mosterd, Antigua mosterd, honingmosterd, Hollandse (Zaanse) mosterd en Limburgse mosterd.

Daar waar Marne mosterd gebruik maakt van de modernste technieken en mosterdzaad geproduceerd in Canada en Oost-Europa, is Abraham’s Mosterdmakerij de ambachtelijke tegenhanger. Deze werkt niet alleen ambachtelijk, maar ook met biologische mosterdzaden en is ongeveer in heel Noord-Nederland bekend, voornamelijk omdat er ook een museum en een restaurant bij gevestigd is. De mosterd is verkrijgbaar bij de mosterdmakerij zelf, maar ook in streekproductenwinkels. Sinds 2010 wordt er weer mosterdzaad in de provincie Groningen verbouwd die door Abraham’s mosterdmakerij wordt gebruikt. Daardoor heeft deze het keurmerk van Gegarandeerd Groningen gekregen. In vergelijking met de Marne Groninger mosterd is de mosterd van Abraham’s Mosterdmakerij een stukje scherper, met kleinere stukjes mosterdzaad en een sterkere aanwezigheid van azijn.

De Veendammer Mosterd van Ton’s Mosterd uit Zierikzee (Zeeland) is gebaseerd op een 19e eeuws recept uit Veendam.

De Groninger mosterd van Groninger Landwijnboerderij Wirdum, wordt, net als de mosterd uit Eenrum, ambachtelijk gemaakt en met ecologische ingrediënten.

Van de andere onderstaande potjes is het onduidelijk wie de producent is (misschien wel een van de bovenstaande?). Ze worden voornamelijk voor promotionele doeleinden (souvenirs) verkocht, door onder andere Artisto Promotions. Verder bestaat er ook grove Waddenmosterd van Waddendelicatessen (niet op de foto), waarvan ook de herkomst niet duidelijk is, maar die qua smaak en textuur behoort onder de Groninger mosterd.

Groninger MosterdPotjes Groninger mosterd (auteursrechten niet van Cucina Groningana, behalve rechtsonder)

Op de bovenstaande foto zijn te zien:

  • Abraham’s grove Groninger Mosterd (Abraham’s Mosterdmakerij, Eenrum)
  • Oldambtster Mosterd (De Kruiderij, Winschoten)
  • Veendammer Mosterd (Ton’s Mosterd, Zierikzee)
  • Groninger Mosterd Grof & Pittig (Marne, Groningen)
  • Grunneger Boerenmosterd
  • Groninger Mosterd (Lidl huismerk)
  • Groninger Mosterd (Groninger Landwijnboerderij, Wirdum, Grootmoeder’s Keuken)
  • Ouderwetse Abraham Mosterd

Man bijt Hond bij Abraham’s Mosterdmakerij

Mosterdzaad weer terug op Groninger bodem

Groninger mosterd weer echt Gronings

Amateurfilmpje bij Abraham’s Mosterdmakerij

http://wm1.gemgron.jet-stream.nl/…/Beno_27_05_10_628k.wmv

Beno Hofman over Marne Mosterd

Marne Mosterd op zoek naar Gronings Mosterdzaad

 


Links

http://marnemosterd.nl/
http://www.abrahamsmosterdmakerij.nl/
http://www.groningerlandwijnboerderij.nl/node/76
http://www.tonsmosterd.com/producten/assortiment/streek-mosterd/
http://www.landwinkeloldiek.nl/groninger-streekproducten/oldambtster-mosterd/
http://www.waddendelicatessen.eu/product.php?id=22

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s